marți, 3 ianuarie 2012

O mica incursiune astronomico-filosofica a timpului

Prin an intelegem perioada de timp necesara Pamantului pentru a efectua o rotatie completa in jurul Soarelui. Aceasta se numeste miscarea de revolutie a Pamantului.

În astronomie, durata unui an este definită ca durata unei revoluții a Pământului în jurul Soarelui. În funcție de punctele de referință alese în determinarea acestei mișcări, există:

  • Anul sideral este durata revoluției siderale - durata unei rotații raportate la un sistem de referință inerțial. Anul sideral are 365,25636042 zile solare medii (31558149.540 secunde). Anul sideral dă periodicitatea mișcării aparente a Soarelui printre constelațiile zodiacale.
  • Anul tropic este durata unei rotații complete a Pământului față de un sistem de referință în care dreapta de intersecție a planului orbitei cu planul ecuatorului terestru este fixă. Echivalent, într-un an tropic, longitudinea ecliptică a soarelui crește cu 360°. Anul tropic este cel care dă periodicitatea anotimpurilor. Datorită precesiei echinocțiilor, anul tropic este mai scurt decât anul sideral

Ca unitate de măsură pentru timp, anul poate fi una din mai multe variante, fiind necesar să se precizeze care dintre ele este folosită dacă este necesară precizie mare:

  • anul iulian, egal cu 365,25 zile sau 31 557 600 secunde
  • anul gregorian, egal cu 365,2425 zile sau 31 556 952 secunde
  • anul „obișnuit”, de 365 zile sau 31 536 000 secunde
  • anul tropic, cu precizarea suplimentară cu privire la care an tropic se face referire
În perioada 1960-1967, anul tropic a fost luat ca bază pentru unitățile de măsură pentru timp. În acea perioadă, secunda a fost definită ca fracțiunea 1/31 556 925,9747 a anului tropic la 1900/01/01 la ora 12 timpul TAI,timpul atomic international(timpul obtinut prin medierea masurătorilor efectuate de ceasuri atomice din mai multe laboratoare de pe Pamant)



Ceea ce vreau sa subliniez este ca timpul, unul din conceptele fundamentale ale fizicii, este totodata unul din conceptele fundamentale ale filosofiei. În accepția fizicii clasice, timpul este un continuu.În filosofie , timpul este definit ca un flux neîntrerupt, ireversibil, care nu poate curge decât într-o singură direcție. Este deci un continuu în care evenimentele se succed de la trecut, prin prezent spre viitor și în cadrul căruia se desfășoară toate procesele din natură.
Definirea cu exactitate a timpului este o sarcină dificilă, atât în filosofie cât și în știință.
Cert este ca timpul exista insa nu pentru a fi masurat ci pentru a fi trait.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu